Mystiske Mr. Nelson

Fantagraphics’ nye bok om musikkjournalisten Paul Nelson omtaler en spennende person i en særdeles interessant epoke i musikkhistorien. På nettsida si har de lagt ut link til noen velsmakende smakeprøver fra boka. Det som likevel slo meg sterkest med boka var forsidens bilde av hovedpersonen. Han er jo visuelt lik en annen kulthelt, Mr. Nelson fra tidlige barne-tv.

Likheten er for stor til å være tilfeldig; navnet, capsen, solbrillene, haka og barten. Oppdagelsen er jo strålende; utformingen av den arrogante og skravlete norskamerikaneren Mr. Nelson må ha hentet sin inspirasjon fra den innflytelsesrike musikkjournalisten. Det gir uante tilleggsdimensjoner til forståelsen av en hel barne-tv-generasjon.

Jeg begynte umiddelbart å søke nettet etter kilder som kunne underbygge mitt funn. Var dette et velkjent poeng som tilfeldigvis hadde gått meg hus forbi tidligere? Dessverre fant jeg ingenting som kunne bekrefte hypotesen. Tvert i mot viser det seg at tidspunktene ikke helt går opp. Flere kilder oppgir oppstartstidspunktet for barne-tv-programmene om Pernille og Mr. Nelson så tidlig som til 1961.

Paul Nelson ble født i 1936 og flyttet ikke til New York før i 1963. I 1961 var han bare 25, og Mr. Nelson slik han framstår i barne-tv ser vesentlig eldre ut. Vi må anta at bildet på forsida av Fantagraphicsboka også er tatt på et vesentlig senere tidspunkt enn 1961. Dette punkterer dermed oppdagelsen, men baner imidlertid vei for en ikke mindre fascinerende hypotese: Hva om det er motsatt? Hva om Paul Nelson på et eller annet vis har sett de norske barne-tv-programmene og synes Mr. Nelsonkarakteren var så kul at han bygget hele sin image og stil rundt ham?

Som journalist i Rolling Stone var Paul Nelson var en sentral person i rockemiljøet i New York på slutten av 60-tallet og gjennom 70-tallet. Han var kompis med legender som Bob Dylan, New York Dolls, Rod Sewart osv. Det er lett å forstå viktigheten av å ha en unik personlighet og stil. Og ved å utforme stilen sin fra et norsk barne-tv-program var i hvert fall det unike sikret.

Sannsynligvis var det slik. Når jeg tenker på det ligner jo Pernille litt på Debbie Harry og Tralle tonetroll ligner på Janis Joplin. Men jeg er selvsagt mottagelig for et hvert innpill som kan bringe ytterligere forståelse til saken.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s