Mocca 2011 – anbefalt lesestoff

Til tross for enorme mengder med bord og serietegnere er det langt mellom de virkelige godbitene på Moccafestivalen. Men som vanlig fylles kofferten med noen kilo på vei hjem likevel. Samvittighetsfull som jeg er kommer her en oppsummering av det meste av utgivelser anskaffet under festivalen.

Jeg starter med den gamle helt Peter Bagge, som jo er omtalt i min andre oppsummering av festivalen. Nyanskaffet utgivelse fra ham var nyeste Hate Annual. Hate Annual som var en slags fortsettelse av Hate etter at det gikk inn, har verken kommet årlig eller klart å opprettholde interessen for Buddy Bradleys historie. Snarere har numrene føltes som et litt krampaktig prosjekt med en kort serie om Buddy, og så ymse sammenrask av andre Baggerelaterte prosjekter. Forrige nummer var imidlertid en liten opptur i mine øyne og det nyeste nummeret (9) har full klassisk Hate-kvalitet med en 24-siders historie om når Buddy for første (!) gang skal møte Lisas foreldre. Mens jeg er i gang nøler jeg heller ikke med å anbefale Bagges Other Lives som kom på Vertigo i fjor, som gir ytterligere en bekreftelse på at Bagge kanskje er å regne med igjen. Her gir Bagge på sedvanlig vis krasse skråblikkbetraktninger om folk som lever parallelle liv på internett.

En annen gammel helt som var gjest under festivalen var Charles Burns. Hans X’ed out fra i fjor er kort fortalt noe av det beste jeg har lest på lenge. På mange måter fortsetter den tematisk fra Black Hole, men virker så langt som en langt mer gjennomarbeidet og gjennomtenkt historie. Det er vanskelig å si noe om denne serien uten å nevne Tintin som er en åpenbar visuell referanse. Likevel er Tintin en mindre referanse enn man kanskje skulle tro. Noen åpenbare fellestrekk finnes likevel; Charles Burnes jobber denne gang i farger og i tradisjonelt europeisk albumformat, og handlingen pågår blant annet i en eksotisk ørkenlandsby tegnet slik som Herge kunne gjort det.

Mest av alt er dette likevel et album preget av Charles Burns egne marerittaktige visjoner i noe som et sted i bunn er en klassisk ”fyr-roter-seg-bort-i-feil-dame-historie”. Dette er første del, og det gjenstår å se om han klarer å samle de mystiske trådene i historien på akseptabelt vis framover. Enn så lenge er dette uansett pur glederus og vellyst tvers gjennom. Underlige situasjoner og stemninger som mest av alt får meg til å assosiere David Lynch på sitt beste.

Og så er det Johnny 23, da. Dette må være en av de særeste tegneserieutgivelsene. Det dreier seg om en remixtegneserie hvor Charles Burns bruker en slags cut-up-teknikk på sitt eget album. Rutene er stokket om, farger er fjernet, formatet er endret, ruter er fjernet og nye ruter er tegnet. På toppen av det hele er hele teksten i noe som skal være alienspråk, og som er totalt uforståelig (men visstnok mulig å dekode dersom man har tålmodighet nok). Serien er absolutt underholdende, men kategoriseres raskt som for de spesielt interesserte.

Både Charles Burns og Peter Bagge har en bakgrunn fra Fantagraphics, og det kvalitetsbevisste forlaget er alltid vel verdt å følge. Mome har vært hovedantologien fra forlaget siden 2005. Nå nærmer det seg imidlertid slutten, og siste nummer er annonsert å være 22. Nummer 21 var ferskt på Mocca, og det er synd at antologien nå går inn. Fra en noe ustødig start, har nivået blitt veldig stabilt og høyt. Både har en rekke yngre amerikanske serieskapere fått god boltreplass, men også har dyktige europeere blitt oversatt. En god kjerne med tegnere har sammen med stabil layout og dyktig redaksjonell styring medført at utgivelsen har hatt en god kontinuitet og gjenkjennbar form.

Utgivelsene fra Fantagrahics og Drawn and Quarterly er imidlertid godt kjente her til lands fra før, og på festivalen er det vel så spennende å jakte etter godbiter fra uavhengige utgivere. I den sjangeren kommer Genus av Anuj Shresta. Hans botaniske drømmeaktige serier er kanskje ikke helt fjernt fra Burns, men har absolutt nok særpreg til at han godt kan være en mann å regne med for fremtiden.

Small Victories av Victor Kerlow har noe av de samme dystre hverdagsdrømmeriene som Anuj Shrestha, men en enda løsere strek og røffere holdning. Begge har for øvrig lagt ut mye serier og tegninger på nettsidene sine og en titt anbefales.

Muligheter for å sjekke ut nye tegnere er det også i gratisaviser med tegneserier. Personlig synes jeg ikke avisformatet er spesielt egnet for tegneserier. Det blir fort stort og uoversiktlig, og det er uegnet for lengre serier Likevel kan kanskje tegneserier i avis kalles en slags trend hvor Secret Prison er en representant. Som alltid i antologier er kvaliteten i Secret Prison variabel, men det finnes flere høydepunkter. Det største høydepunktet i nummer 4 var i mine øyne Blood Oranges av Art Baxter, en serieskaper som gjerne kunne produsert mer.

Best av gratisavisene er nok Smoke Signal som blir gitt ut av tegneseriebutikken Desert Island. Her finnes serier av noen av de beste uavhengige amerikanske serieskaperne, som f.eks. i nummer 7 hvor man blant annet kan lese Marc Bell, Sammy Harkham, Sam Henderson, og enda litt X’ed out remix på alienspråk av Charles Burns. Nummer 8 som var ferskt på festivalen er en splittutgave med den finske gratisavisa Kuti Kuti. Dette var faktisk 19. utgave av Kuti Kuti, og de driftige finnene fortsetter å imponere. Med så mange utgaver bak seg mestrer de avisformatet bedre enn de fleste, og innenfor de mer kunstneriske seriene er det få som matcher de beste finnene.

Finnene imponerte også med en kloss av en bok kalt Finnish Comics Annual 2011. Den nesten to kilo tunge boka er første utgave i noe som er ment som en årlig samling av høydepunkter i moderne finske serier oversatt til engelsk. For de som ikke har lest mye finske serier er dette en utmerket innfallsport. Mer enn 300 sider med alle de beste gir kvalitet tvers igjennom. En innvending kan imidlertid være at noen av seriene er litt gamle, og at folk som har lest litt finske serier fra tidligere nok vil gjenkjenne mange av seriene (for eksempel finnes Kati Kovács De to Gustavoer fra 1997 som ble trykket på norsk i Forresten 12). En annen innvending er at formatet på boka er stort og tungt. Likevel; jeg har ingen problemer med å gi boka fulle anbefalinger.

Angst-konseptet med å oversette godbiter til engelsk har blitt adoptert av samtlige nordiske land etter at de nordiske konsulatene begynte å satse på Mocca-festivalen i 2007. Svenskenes variant er en oversatt utgave av Galago; From the shadow of the Northern Lights. Etter mange år hvor svenske serier har vært ganske kjedelige, har kvaliteten steget betraktelig de siste par årene både på Galago spesielt og svenske serier generelt. Fra et norsk perspektiv er det selvsagt helt poengløst ikke å lese disse seriene på originalspråket. Likevel viser en slik best-of-samling tydelig hvilke kvaliteter som ligger i de nye svenske seriene, sjekk for eksempel Fabian Göransson, Joanna Hellgren, Marcus Ivarsson, Kolbeinn Karlsson eller Knut Larsson. Den over 200 sider lange samlingen har dessuten funnet plass til noen av de gamle gutta som Joakim Pirinen og Gunnar Lundkvist. Så får man bære over med at de også har tatt med et par sider med Rocky. (Galago passerte for øvrig nylig 100 utgivelser siden oppstarten i 1979. Imponerende!)

En norsk bok fikk jeg også med meg fra USA. Mr. Special er en konseptutgivelse av New York-bosatte Espen Friberg med vedlagt stemningsfullt soundtrack på kassett. Boka inneholder en historie illustrert med 50 kollasjer av sedvanlig høy kvalitet.

Til slutt blant anbefalingene en bok som ikke inneholder tegneserier i det hele tatt, derimot musikkplakater designet av The Small Stakes. The Small Stakes Music Posters er en usedvanlig lekker designet bok med postere for blant annet Pixies, Sonic Youth, Animal Collective og Wilco.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s