Jippis krøniker: Kraftig Kost i TEGN 27 – 40

Et ofte oversett kapitel i Jippis forhistorie er perioden i TEGN fra 1993-97. TEGN startet opp i 1986 som et tidsskrift om tegneserier, og var på den tiden en viktig institusjon i norske serier. Å få Kraftig Kost inn der ble ansett for å være et prestisjefyllt løft. Det innebar også en skjerpings på innholdssida. Mengden publisert materiale ble mindre, og lista ble lagt høyere på hva som kom på trykk.

Ikke desto mindre tillot jeg meg å være ungdommelig overmodig og svulstig i første leder:
”Faktum er … at Kraftig Kost i sin gamle form ikke eksisterer lenger. Her har det nemlig foregått det vi i bransjen kaller en fusjon. De som har sett Alien kan dra følgende parallell; vi har tatt bolig i en annen organisme for å fortære og ødelegge den innefra.”

En viktig forskjell fra tidligere var inkludering av redaksjonelt innhold. TEGN var et blad om serier, og i tillegg til å vise seriene var det også intervjuer og korte presentasjoner av serieskaperne. I ettertid er det lett å se at tiden med Kraftig Kost i TEGN danner en naturlig overgang til Forresten og Jippi. Underveis dukker flere tegnere opp som senere skulle bli sentrale i de første utgavene av Forresten; Jason, Rune Borvik, Jens K Styve, Ronny Haugeland, Roy Søbstad, Arild Tjomsland.

Noen høydepunkter:
I nummer 27 treffer jeg Jens K Styve for første gang, og beskriver møtet i intervjus form. Fortsatt befinner vi oss i en tid forut for internett og mail, og i den grad det ble brukt sitatsjekk gikk det over god gammeldags frimerkepost. Han brukte lang tid på å komme over at jeg intervjuet kalte ham bergenser når han jo vitterlig er fra Hjelmås (og helst vil være stril).
I nummer 29 framviser Arild Tjomsland godt samfunnsengasjement og vidd med å kommentere sine egne teorier rundt drapsforsøket på forlagssjef William Nygaard.
I nummer 31-32 trykkes Jasons første forsøk på å bearbeide Stein Rivertons Jernvognen til tegneserier. Denne versjonen har mennesker som figurer, men det er likevel lett å kjenne igjen fortellertekniske grep som ble brukt i den endelige versjonen et snaut tiår senere.
I nummer 34 har Lars Opsahl bearbeidet en Ingvar Ambjørnsen-novelle, og fremviser en stil som i liten grad har blitt brukt i norske serier. Samtidig hadde han et talent som dessverre ikke ble videreført innenfor tegneserier.


I nummer 38 gir Ronny Haugeland og Roy Søbstad oss en Jippiserie så god som noen i Astrid i en liten eske.
I nummer 40 avsluttes tiden med Kraftig Kost i TEGN med en kaotisk fellesserie hvor 14 serieskapere svarer på spørsmålene ”hvordan har du det” og ”hvor står tegneserien i dag”.

Det er for øvrig fortsatt mulig å bestille gamle nummer av TEGN for en rimelig penge fra  hjemmesiden.

Reklamer

One response to “Jippis krøniker: Kraftig Kost i TEGN 27 – 40

  1. Synes absolutt det er på tide med en relansering av TEGN – det er ytterst savnet 🙂

    h.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s