Hva sa vi!

Manuele Fiors Fem tusen kilometer i sekundet vant prisen for beste album under seriefestivalen i Angouleme i helga. Det er sannsynligvis den mest prestisjefulle utmerkelsen et tegneseriealbum kan få i Europa, og kanskje også i verden for øvrig. De amerikanske prisene går det nærmest inflasjon i, mens i Frankrike peiles alt inn på denne ene. For Jippi er det derfor utrolig stort å føle at man har en liten del av prisen. Albumet har delvis handling i Norge og er delvis utviklet de årene han bodde i Oslo. Jeg er også glad på hans franskspråklige forlags vegne. Atrabile er et ungt idealistisk forlag med en rekke kvalitetsutgivelser bak seg. De er dessuten forlaget som først ga ut Jason på fransk, og har gitt ut en lang rekke av hans tidligere bøker.

Det er jo dessuten særdeles sjelden at hovedprisen i Angouleme deles ut til et album som finnes på norsk allerede. Nå sier nok dette mest om norske oversettelser. Tradisjonelt har norske serielesere (og forlag) i større grad rettet blikket mot USA enn mot Frankrike. Noe av årsaken ligger selvsagt i språkbarrieren og tilgjengelighet, men det har også noe med interesse å gjøre. Det er fort gjort å få et inntrykk av at norske serielesere kun leser humorserier, Fantomet, Tex Willer og superheltserier. Forhåpentligvis kan prisen til Manuele bidra til å øke interessen for europeiske albumserier. Ikke minst kan prisen øke interessen for europeiske kvalitetsserier blant de såkalte seriekjennere. Av de senere års prisvinnere tror jeg det er få nordmenn som har lest de siste to års vinnere; Riad Sattouf og Winshluss.

Og med fare for å virke gammel og bitter sitter man jo med en liten deja vu-følelse her fordi Manueles historie ikke er helt ulik Jasons for en ti års tid siden. Manuele Fiors storhet som serieskaper har vi i miljøet vært klar over lenge, og utallige ganger har vi prøvd å overbevise både lesere og journalister om at dette virkelig er gull. Seriejournalistikken i Norge er imidlertid verre ute nå enn noen gang og har så langt behandlet utgivelsen med den samme taushet som de alltid har til kvalitetsserier. Først da Jason fikk sitt internasjonale gjennombrudd begynte det å bli noe særlig interesse fra norske medier.

Når vi nå får bekreftelsen på at Fem tusen kilometer i sekundet virkelig er en av fjorårets beste utgivelser, lener vi oss derfor selvtilfredse tilbake i godstolen, skjenker et glass Cognac og sier: – Hva sa vi!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s