Jippis krøniker: Kraftig Kost 12 – 13

I Kraftig Kost 12 skjedde to vesentlige endringer med bladet. Formatet gikk opp fra A5 til A4 og sideantallet gikk ned. Resultatet var at kvaliteten gjennomgående ble høyere, og sluttresultatet nok også mer presentabelt. De fleste av seriene i de to siste utgavene er av veldig god kvalitet. Best er nok Jasons Pervo som han vant NTFs tegneseriekonkurranse med i 1991. Han sto også bak forsiden til nummer 12.

Ole Johannes Åleskjærs historie Rugel Buffs gode dag i april er også verd å merke seg. Ole hadde vært entusiastisk bidragsyter til Kraftig Kost gjennom mange nummer, men forløses vel ikke fullt ut før i denne serien. Serien ble for øvrig oversatt og trykket i Finland. Ole trappet ned seriemakeriet etter dette, og prioriterte musikkarriere i stedet. Han skulle senere likevel bli en viktig bidragsyter til Jippi gjennom bandet The Loch Ness Mouse.

Trygve Høiseth er representert med en strålende femsider i nummer 13. Senere skulle han lage stripeserien Lykkeland som ble trykket i flere aviser og blader. Han jobbet også med et album om Roald Amundsen med manus av Knut Nærum. Dessverre ble det aldri fullført.

Resten av nummer 13 holder også høy standard hvor Espen Schei imponerer med en dynamisk forfølgelsesserie og Peter Diesen Hosfeld går langt i Manara-land med sin 12-siders Flukt. Nevnes må også Arild Tjomslands vittige tv-satire.

Fra Bruk hodet med forstand mann av Espen Schei.

Om jeg skal driste seg til noen oppsummerende kommentarer etter 13 nummer av Kraftig Kost, kan det være at spennet er stort både sjangermessig og kvalitetsmessig. Det er lett å finne igjen nybegynnerklisjeene slik de også kan sees på nettserier.no osv; gamle vitser med ”svarte” poenger, svevende mennesker osv. Likevel gir gjensynet mer positive overraskelser enn negative. Mye holder fortsatt en brukbar standard, og det er spennende å se tidlige tråder til de senere seriene til flere av tegnerne. Fortsatt selges de fleste av numrene for latterlig lav pris på Jippi kafe, så interesserte bør kjenne sin besøkelsestid.

Fra Flukt av Peter Diesen Hosfeld.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s