Jippis krøniker: Kraftig Kost 8 – 11

Som alle andre antologier utviklet Kraftig Kost seg i takt med bidragsyterne. De enkelte tegnere utviklet seg, nye tegnere kom til og noen forsvant. På denne tiden begynte dessuten tilgangen på innsendt materiale å øke betraktelig, og med det også mer tegnerdialog. Økt materiale økte utgivelsesfrekvensen, men det ble også mer refusjoner av innsendt materiale.

Øyvind Torseter sendte inn en åttesiders bearbeiding av en Tsjekhov-novelle. Den var imidlertid tegnet i smått format og med alt for mye tekst, så jeg synes ikke den kunne brukes. Han tegnet hele serien på nytt i større format og renset opp sidene. Fortsatt synes jeg nok sidene var i overkant tekstrike, men jeg syntes ikke jeg kunne si nei enda en gang og slapp den inn. I dag er han en av de beste tegnerne i landet, og det er kult å ha vist fram en så tidlig serie fra han.

Jens K Styve debuterte også på denne tida. Hans første serie på trykk var i Kraftig Kost , og viser en ung mann med stor påvirkning fra Frode Øverli (pre-Pondus) . Han utviklet imidlertid stilen raskt, og fikk æren av å lage forsiden i nummer 11.

Forsiden på Kraftig Kost 10 ble laget av talentfulle Sverre H Kristensen, og han hadde også en serie i bladet. Dansk-norske Sverre H Kristensen var på denne tiden en av de mest innflytelsesrike alternative seireskaperne som med sin lett kjennelige strek satte preg på utgivelser som bl.a. Brage og Norsk MAD samt etter hvert en rekke egne utgivelser slik som Voodoo Comics, Skummende Epileptikere og Sewer Cunt. Hans senere serier var preget av en beinhard kompromissløshet og til dels meget provokativt innhold. Seriene hans fikk også internasjonal oppmerksomhet. Han døde dessverre alt for tidlig etter flere års kamp mot leukemi i 1997.

For øvrig var det nok lite internasjonal oppmerksomhet på den tida, men en viss kontakt mellom fanzinene i de nordiske land var det, og Miller-parodien Nattens Gomp fra Kraftig Kost 10 ble oversatt og utgitt i den danske antologien Fahrenheit.

Til slutt må nevnes tre tegnere som i stor grad preget Kraftig Kost på denne tida; Torbjørn Lien, Suzanne Kraus og Torstein Gundersen.

Torbjørn Liens fortsettelsesserie Kald Jord er allerede nevnt, og han holdt den gående helt til nummer 10. Men han var produktiv allerede da, og leverte samtidig humorserier som sikkert ses som forløpere til Kollektivet. Han viste seg dessuten fra sin seriøse side og leverte svulstige historier om bl.a. religion og incest.

Suzanne Kraus fra Bærum hadde stor entusiasme for metalmusikk og pubertal humor, og hadde høy produktivitet en kort periode, før hun (så vidt jeg vet) forlot serieskapningen for godt.

Torstein Gundersen derimot er et kapittel for seg selv i norske alternative serier. Bosatt i Kristiansand var han en outsider med en gjennomarbeidet og pinlig nøyaktig statisk strekføring. Han hadde vært aktiv i norske alternative serieblader siden 70-tallet og vært innom det meste av utgivelser. Serieskapningen hans skilte seg fra alt annet i bladet, og hans karakteristiske tegninger og personlige temavalg preget av alvor og svartsyn, gjorde nok at seriene ikke var de mest fengende i bladet til tross for høyt teknisk nivå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s