Jippis krøniker: Kraftig Kost 1-3

Dette er urjippi. Kraftig Kost fra prekambrium. Ti år før noen i det hele tatt tenkte tanken på å starte Jippi. Men om man skal fortelle Jippis historie er det kanskje naturlig å starte her. Likevel; ingenting oppstår av seg selv, og Kraftig Kost hadde sikkert sett annerledes ut om det ikke enda før det hadde fantes undergrunnsutgivelser i Oslo som Weird Ideas, Blekk, Excalibur og Epsilon, men la oss nå likevel begynne her.

Forsiden av Kraftig Kost 1 var tegnet av redaktør Espen Hårstad.

Fra start var Kraftig Kost nært knyttet til Norsk Tegneserie-Forum (NTF), og første nummer er i sin helhet viet tegneseriekonkurransen som ble arrangert i samarbeid med NTF og Ungdomsåret (som de fleste sikkert husker var Ungdomsåret i 1985), og med ungdom som tema. Vinneren av konkurransen var Espen Hårstad, og han ble huket inn som redaktør. Hans Frazetta-inspirerte strek tålte nok ikke helt publisering i A5, men fremstår likevel som imponerende nok.

Samtlige bidragsytere er for øvrig i aldersgruppen 15 til 21, og eldstemann (og senere NTF-president) Inge Vadla er vel den som fremstår som mest voksen i strek og temavalg. Jeg imponeres imidlertid av kvaliteten på samtlige bidragsytere når man tar alderen i betraktning. Listen av bidragsytere inneholder da også senere gjengangere i Kraftig Kost som Gisle Harr, Bjørn Bjarre og Robert Sørensen. Dessuten en ung Tomas ”Rex Rudi” Drefvelin med stripekonseptet ”Kenny”. Mitt eget bidrag til konkurransen (Årets Ungdom) ble i følge lederen utelatt på grunn av lengden. Jeg mener å huske at den var på 12 sider.

Stripeserien Kenny av Tomas Drefvelin.

I Kraftig Kost nummer 2 fikk jeg imidlertid med en side med en lite morsom tannlegevits. Nummer 2 domineres for øvrig av Bjørn Ouslands briljante Mareritt som vant kulturdepartementets tegneseriepris samme år. Ellers er det verdt å merke seg at dette nummeret er en av ytterst få undergrunnsblader som er utsatt for sensur. Nest siste side inneholdt en serie av Andreas Lervik som ble for kraftig kost for NTF, og det ble trykket nytt opplag hvor serien ble erstattet av mer ufarlige striper signert Dag Frognes. Noen få eksemplarer forsvant likevel ut på markedet og originalutgaven med vittighetene om gale mennesker er i dag ettertraktet vare for samlere; ”Her er Klaus. Han er gal, og putter mark i rumpehullet og synes det er godt” osv.

Gale mennesker ble for kraftig kost for NTF.

Høsten 86 var det på nytt tegneseriekonkurranse i NTF, og Kraftig Kost nummer tre inneholder høydepunkter fra konkurransen som ble vunnet av en særdeles engasjert Morten Myklebust (noen år før Gråtass). I ettertid imponerer imidlertid Bjørn Bjarres Kjærligheten mest ; en perle som er noe av det mest poetiske norsk seriekunst har kunnet frembringe.

Åpningssiden av Bjørn Bjarres Kjærligheten.

Robert Sørensen er på dette tidspunktet bare 16 år, men imponerer også med sin surrealistiske kreftsvulsthistorie.

Fra Robert Sørensens Historien om en svulst.

På dette tidspunktet skulle redaktør Espen Hårstad ut i militæret, og jeg ble bedt om å overta redaktørrollen. Med tanke på at redaktørrollen gjorde at det var fritt fram å få egne serier på trykk takket jeg selvsagt ja, og grep sjansen til også å trykke mitt bidrag til tegneseriekonkurransen; Selgeren.

Åpningssekvensen av Selgeren (1986 er svinlenge siden...)

På denne tiden lanserte de store forlagene de ”nye” europeiske voksenseriene med å merke dem ”Serier for voksne” i hjørnet. Vi svarte med å merke Kraftig Kost med ”Serier for hvalrosser”. Man kan med en viss rett hevde at dette var villedende markedsføring ettersom hvalrosser glimret med sitt fravær, men det skulle endre seg…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s