Vårens tildelinger fra Kulturrådet

Kulturrådet har kommet med sine tildelinger til nye tegneserier for våren 2010. Jippi kommer heldigvis greit ut denne gangen, men den største bomben er at Pondusheftet har fått et tilskudd på hele 261 000. Pondusheftet gjør sikkert mye for rekruttering av norske stripeserier, men heftet og serien regnes jo som den største kommersielle seriesuksessen her i landet og produktutvikling burde være en naturlig del av virksomheten, ikke noe de trengte statsstøtte for å gjennomføre.

Nå trenger det i og for seg ikke være feil om Pondusbladet får litt av skattebetalernes penger. Det er sikkert nok skattebetalere i det ganske land som har fnist i skjegget av hva Pondus og vennene hans finner på. Problemet er bare at dette går på bekostning av andre ting. I forhold til stripetegnere har de som lager lengre serier vesentlig dårligere muligheter for å tjene penger. En middels god stripetegner kan i tillegg til å selge serien til de store antologibladene på Egmont og Schibsted komme på trykk i aviser, tidsskrifter, nettsteder, magasiner osv. Betalingen er kanskje ikke så stor hvert sted, men med publisering et par steder burde man kunne få til en brukbar betaling i tillegg til god spredning av seriene. Lager du et album er det kun selve albumutgivelsen og salget av den du får betalt for. Mersalg er nesten utenkelig med unntak av eventuelle samlebøker eller oversettelser til andre språk. Stripetegnere har et ok økonomisk fundament også uten offentlig støtte, men for tegnere av lengre historier er dette fundamentet nesten 0. Regnestykkene går rett og slett ikke opp.

Jeg har lett for å komme tilbake til katastrofetildelingen i fjor vår hvor Jippi fikk avslag på 7 av 8 søknader. Begrunnelsen var at man ville bruke mer penger på stripeserier. Avslagslista så slik ut:
Forresten 23 (nummeret var ferdig trykket til søknaden og innehold serier av Bendik Kaltenborn, Rui Tenreiro, Lene Ask, Flu Hartberg, Martin Ernstsen m.fl. Ingen av disse seriene var verdige én offentlig krone. Og heller ikke Forresten 22 fikk støtte. Med manglende støtte to nummer på rad er det bare pur trass som får oss til å fortsette. Heldigvis fikk vi støtte for Forresten 24.)
Odd Henning Skyllingstad (ny utgivelse med lengre historier om Kolbein)
Sigbjørn Lilleeng (Betongdrømmer 2. Nebelgrad Blues har for øvrig fått avslag flere ganger. Kulturrådet klarte med dette å midlertidig stanse videre utgivelse av en av de mest kritikerroste seriene de siste årene.)
Andrew Page (Kunsten å knyte en knute. Ettersom serien var ferdig og i våre øyne strålende, ga vi ut uten støtte. Serien fikk Sproingprisen for beste debutant.)
Kirjan Waage (meget talentfull serieskaper med lovende prosjekt som sannsynligvis aldri blir fullført)
Ellen Bergheim (som også er en meget rutinert og dyktig serieskaper, men som har gitt opp flere prosjekter pga manglende støtte fra Kulturrådet)
Angst 3 (som vi likevel ga ut uten støtte)

Man kan selvsagt alltid diskutere enkeltavgjørelser hos Kulturrådet, men så mange avslag virket meningsløs, og det slår beina under mange av de som ønsker å satse på lengre serier her i landet. Det finnes heller ingen reell mulighet til å klage på avgjørelsene.

Denne vårens tildelinger ga jo imidlertid mer til Jippi (jeg kjenner ikke hvilke avslag som eventuelt ligger hos andre forlag), og kan jo kanskje bety lysere tider framover. Fortsatt er imidlertid ikke alt fryd og gammen, og også denne gangen ble det avslag på dyktige folk som Martin Ernstsen og Kirjan Waage.

Reklamer

One response to “Vårens tildelinger fra Kulturrådet

  1. Tilbaketråkk: 2012-oppsummering – tegneserier | Falkeblikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s