Spx 2010

Spx i Stockholm må kunne kalles en storebror til vår egen Ocx. Begge festivalene er knyttet opp mot Serieteket og begge har en kvalitetsprofil. Jippi tok bilen over for første gang på noen år, og det var mye å bli imponert over på den 12. festivalen i rekken:

Stockholm er en by som er vesentlig større enn Oslo. (Men bare Oslo er Oslo.)
Kulturhuset i Stockholm er sentralt plassert midt i sentrum på Sergels torg, og tilbyr perfekte lokaliteter til festivalen.

Serieteket er jo også en slags storebror til Serieteket på Deichmann. Det som imponerer er ikke bare at samlingen er stor og lokalene flotte, men også at presentasjonen av seriene er utmerket og virkelig stimulerer til å undersøke nye ting.
Standsene på festivalen har økt betraktelig i antall siden jeg var der sist. Nå snakker vi om over 100 stands, hvorav de aller fleste er tilegnet serier fra uavhengige utgivere, fanziner osv. Det er en helt utrolig bredde i underskogen av serier i Sverige. Dette skyldes i stor grad serieskolene. Med minst tre serieskoler innebærer det flere titalls ferdig utdannede serieskapere hvert år!

Serieskaperne fra Sverige var for fem-ti år siden ikke noe jeg klarte å få den store entusiasmen for. Den rådende sjangeren var selvbiografiske og navlebeskuende serier hvor folk i starten av tjueåra med dårlige tegninger og svak fortellerevne fortalte om sine kjedelige liv. Bildet er nå snudd, og det finnes en rekke strålende unge serieskapere. Årsaken ligger vel også her hos serieskolene, og det er ikke for ingenting at Top Shelf har valgt å satse på svenskene. Så får det heller være at stakkars norske tilreisende kanskje synes svenskene framstår som i overkant ”kaxiga” over suksessen, for å benytte skiterminologi. Suksessen er i hvert fall fortjent, sjekk for eksempel følgende briljante gjeng Emile Östergren, Fabian Göransson, Kolbeinn Karlson, Joanna Hellgren, Marcus Ivarsson, Henrik Bromander og Knut Larsson.

Forlagene i Sverige er det også grunn til å bli imponert av. Der hvor man i Norge bare har noen få forlag som gir ut kvalitetsserier er det i Sverige en stor mengde, for eksempel Kolik, Galago, Kartago, C’est Bon og selvsagt de gamle Jippivennene i Optimal som for tida gir ut noen av sine beste utgivelser noen sinne.

De internasjonale gjestene var det også god kvalitet på. Det ble litt forfall på grunn av askeskyen, men hovedgjest Tom Gauld kom i hvert fall. Han sto for utformingen av plakaten, og har en unik stil som jeg gjetter på kommer til å fremkalle mesterverk i årene som kommer. Start med The Giant Robot om du ikke har noe fra før. Og selv med noen forfall var mengden av internasjonale gjester solid og inkluderte favoritter som Guy Delisle, Ron Regé Jr, Lilli Carré og Gabrielle Bell.

Festene er kanskje et område hvor Ocx er konkurransedyktige. Men de var nå greie i Sverige også. Fredag var det mottagelse på Serieteket med mat og mingling, og lørdag var det sleppefest for Galago i et tomt butikklokale.

Festivalhotellet var plassert litt utenfor sentrum, men med pendeltog funka det helt ok. I tillegg til å samle alle internasjonale gjester, huset hotellet lagene til den svenske finalen av Korslaget, og jippiredaksjonen lot seg selvsagt rive med i spontan sang i hotellbaren.

Dette er et innlegg med plenty muligheter for å grave seg videre med nye lenker, og da gjør det seg med et mulig soundtrack. Daniel Novakovic stilte på festivalen med den rykende ferske Jag tror jag är kär. Boka er fylt med serier som egentlig er laget som veggmalerier på Linköpings Universitet, og serienes bølgende og assosierende stil har på forunderlig vis resultert i en lekker liten bok med én rute per side. Seriene forteller om unge mennesker i kjærlighetsrelasjoner og er sterkt inspirert av diverse klassisk popmusikk. Denne Spotify-lista samler låtene han har latt seg inspirere av og som ligger ute på Spotify. Mange klassikere!

Reklamer

One response to “Spx 2010

  1. Men OCX har ihvertfall finere hjemmeside, det kan ingen ta fra oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s