Mark Linkous og Alex Chilton

Man trenger ikke være aktuar for å mene at rockemusikere har noe høyere dødelighet enn normalbefolkningen. I for kort tid siden har ytterlige to gamle favoritter føyd seg inn i den tragiske statistikken; Mark Linkous og Alex Chilton.

Mark Linkous sitt Sparklehorse har gjennom en liten håndfull album stått for unike, vakre stemninger, og spesielt It’s a wonderful life fra 2001 må regnes som en klassiker med bidrag fra bl.a. Tom Waits og P J Harvey. For egen del husker jeg også med glede tilbake på konserten på John Dee for noen år siden.

Fra de senere år er det verdt å merke seg samarbeidet mellom Danger Mouse, Sparklehorse og David Lynch; Dark Night of the Soul. På grunn av rettighetsuenigheter har så langt ikke denne kommet ut på ordentlig vis, men i fjor kom en særdeles lekker fotobok med Lynchs sine bilder til prosjektet. Sparklehorse var kjent for å lage surrealistiske stemninger på plate, og det føltes bare rett og rimelig at David Lynch skulle visualisere.
De siste meldingene går ut på at musikken nå likevel skal komme ut på plate i løpet av 2010. I tillegg til de før nevnte har prosjektet en drøss av kredible gjesteartister som The Flaming Lips, Julian Casablancas, Frank Black, Iggy Pop og Vic Chesnutt. Det har blitt et imponerende sterkt album som til tross for mange kokker kommer ut med en god og samlet helhet. Fram til det kommer ut på ordentlig vis går det an å høre hele albumet herfra.

Alex Chiltons musikalske talenter har jeg også hatt stor glede av gjennom mange år. Jeg oppdaget nok soloplatene hans først, og senere hans arbeid som produsent og som frontfigur i Big Star. Hans innflytelse har selvsagt vært enorm i mange musikalske sjangere og på mange forskjellige artister. På sedvanlig vis har jeg satt sammen en Spotifyliste med coverlåter og sideprosjekter. Her er selvsagt mange snadderlåter og nok av ting å forfølge videre, for eksempel den sumpaktige plata Cubist Blues hvor han samarbeidet med Ben Vaughn og Alan Vega. Og de som ikke kjenner soloplatene eller Big Star-platene fra før har bare en ting å gjøre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s